Никола Ковачев QB | Europlayers Интервю

март 12, 2017

1) Разкажи ни малко повече за кариерата ти в американския футбол и как би описал опита си с Пловдивските вълци?
- Здравейте, аз съм Никола, настоящият QB и един от основателите на Пловдивските Вълци. На 23 години съм и съм студент по медицина. Първата ми среща с американския футбол беше преди 8 години. Тогава бях в гимназия и с приятелите ми прекарвахме по 10 часа дневно пред компютрите, играейки Madden 08 и се опитвахме да разберем многото правила на дотогава непознатия ни спорт. Още тогава усетих магията на американския футбол и бях сигурен, че някой ден ще се докосна наистина до нея, а не само чрез комютъра. Не след дълго си купих първата топка, после втората и така нещата започнаха да се случват. Докато преди 3 години, аз и двама мои приятели и колеги - Стефан и Мирослав, успяхме да основем първия в Пловдив официален отбор по американски футбол. Тогава всъщност всичко придоби смисъл, защото според мен най-важното нещо в този спорт е отборът и колективният дух, хората, за които си готов да жертваш себе си на игрището.
2) Опиши ни накратко как стартира кариерата си с Пловдивските вълци? Какви са били първите ти впечатления и как съотборниците ти те приеха? Какво те очаква в личен план през следващите седмици?
- Като всяко начало и нашето не беше лесно. Доста дълго време тренирахме по 4-5 човека, основно бягахме и правихме безсмилени упражнения, но поне се научих да хвърлям топката. След като официално бяхме признати за отбор и с помощта на социалните мрежи, доста хора показаха интерес, което за нас беше учудващо, защото си мислехме, че от американски футбол не се интересуват много хора в Пловдив. Но скоро вече имахме треньор, който беше американец и на тренировка, два пъти седмично, бяхме по около 20 човека. Повечето не се познавахме, не всички се понасяхме, но сега мога да нарека тези хора свои приятели.
3) Мислиш ли, че би могло някой ден да се изправите срещу отбор от NFL? Plovdiv Wolves имат ли достатъчно сила да се срещнат с тях в мач?
- Атлетите от НФЛ са сякаш от друг свят. Нещата, които правят всяка седмица са немислими за нас, все още, но ако имаме възможността да играем срещу някой отбор, не бихме я пропуснали, дори само за опита, който ще придобием и чувството, което ще изпитаме само от срещата с тези спортисти. Не мисля, че някой от момчетата, няма да иска да се опита да отбележи тъчдаун, например срещу New England Patriots.
4) Какво би ни казал за вашия треньор? Каква дисциплина прилага към вас?
- За три години сменихме трима треньори. Първият ни беше американец - Даниел, но скоро след основаването на отбора, той трябваше да се връща в Америка. Той положи основите на познанията ни. Вторият ни треньор се казва Брет и също е американец. С него бяхме повече от година. На него дължим дисциплината и най-вече техническата подготовка на  отбора. Той е играл колежански футбол в Америка и ни научи на много неща. В момента треньорът ни е италианец, Вики, който е и спонсор на отбора. Играл е 15 години американски футбол в Италия и има доста успехи с отборите, за които е играл в Европа. Вики доста държи на физическата подготовка на отбора. Стреми се да ни изцеди максимално на терена и държи всички момчета отделно да тренират и във фитнес залите поне 3 пъти седмично, освен груповите тренировки.
5) Кои играчи и отбори те вдъхновяват? Ако имаш възможността да играеш за някои от тях, кои би избрал?
- Аз съм фен на американския футбол като цяло и харесвам играчи от всички отбори от НФЛ. Тъй като на Madden 08 си избрах да играя със Сан Диего Чарджърс, може да се каже, че този отбор ми е малко по-любим от другите. Знаех всеки играч от отбора с номера и позицията му, но любимците ми бяха Tomlinson, Rivers, Gates, Merriman. Естествено винаги идол ми е бил, вече признатият за най-добър, Том Брейди. Харесвах много Рай Люис, Брайън Доукинс и други. Ако можех да избирам отбор, за който да играя, щях да избера Patriots, за да се уча от най-добрия и да имам конкуренция все пак. (:Д)
6) За тези, които не са запознати с позицията QB, може ли да ни разкажеш малко повече за нея? За много хора това е най-важната и отговорна позиция в цялата игра. Трудно ли е да бъдеш Куотърбек?
- Да наистина тази позиция е смятана за най-трудната и отговорната във всички колективни спортове. Това е човекът, на когото разчитат всички, човекът, който трябва да вдъхнови и да поведе отбора към победата. Куотърбекът трябва много добре да знае, обаче, че без съотборниците около себе си, е нищо и колкото те зависят от него, толкова и той от тях. Позицията е трудна от гледна точка на това, че в повечето случаи загубата на отбора тежи на неговите рамене и много хора не успяват да се справят с поражението, което е неизменна част от всеки спорт. Истината е, че колкото и да си добре подготвен физически и технически, нямаш ли психиката и не успяваш ли да четеш защитата на противниковия отбор, трудно ще можеш да се справиш като QB.
7) Пловдивските вълци са първият и единствен отбор в град Пловдив. Има ли много хора, които да подкрепят играта? Харесват ли българите американския футбол?
- В България в момента има 4 играещи отбора, като 2 от тях са в София, така че спокойно мога да кажа, че американският футбол не е, но определено набира популярност през последните години. За това много допринасят и филмите на тази тематика. Въпреки това много хора продължават да не правят разлика между американския футбол и ръгбито. След основаването на отбора, всяка година в Пловдив сме домакини на два от републиканските турнири и всяка година се радваме на все повече публика, бяха написани и статии в различни сайтове, което е голям комплимент за нас.
Original Interview @ Europlayers

You Might Also Like

0 коментара